- αμοιβαιότητα
- Αρχή της θεωρίας της σχετικότητας που αναφέρεται στη συμφωνία των παρατηρήσεων που γίνονται από διαφορετικά συστήματα αναφοράς. Η αρχή της α. των παρατηρήσεων αποκλείει τον ορισμό απόλυτης κίνησης και ενός προτιμητέου συστήματος αναφοράς. Για παράδειγμα, αν τα ρολόγια ενός παρατηρητή Β φαίνονται στον παρατηρητή Α ότι προχωρούν αργά, τότε o B δεν θα έχει την εντύπωση ότι τα ρολόγια του Α προχωρούν γρήγορα, αλλά θα είναι πεπεισμένος ότι είναι τα ρολόγια του Α που προχωρούν αργά. Επομένως, η διαστολή του χρόνου ισχύει και προς τις δύο κατευθύνσεις. Οι παρατηρητές συμφωνούν επίσης ως προς αποστάσεις κάθετες στη διεύθυνση της κίνησης, καθώς και για τη σχετική τους ταχύτητα. Αν δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ τους, τότε οι παρατηρήσεις τους θα χαρακτηρίζονταν από ασυμμετρία ασυμβίβαστη με την υπόθεση ότι όλα τα αδρανειακά συστήματα αναφοράς είναι ισοδύναμα. Για παράδειγμα, αν η ταχύτητα του B είναι σύμφωνα με τις μετρήσεις του Α, τότε η ταχύτητα του Α, όπως τη μετρά o Β, είναι . Μια άλλη σημαντική περιοχή συμφωνίας σχετίζεται με τα γεγονότα που συμβαίνουν στην ίδια θέση τον ίδιο χρόνο. Αν, για παράδειγμα, σε μια ορισμένη θέση και σε ορισμένο χρόνο ένα μιόνιο διασπάται και στη θέση του δημιουργούνται ένα ηλεκτρόνιο, ένα αντινετρίνο και ένα νετρίνο (), τότε όλοι οι παρατηρητές θα συμφωνήσουν ότι τα φαινόμενα της καταστροφής και της δημιουργίας έγιναν ταυτόχρονα στην ίδια θέση. Οι παρατηρητές μπορεί βέβαια να έχουν διαφορετικές απόψεις για το πού και το πότε συνέβη το ζεύγος αυτό των γεγονότων, αλλά όλοι θα συμφωνούν στο ότι τα γεγονότα έγιναν ταυτόχρονα και μάλιστα στην ίδια θέση. Η α. μπορεί να εκφραστεί μαθηματικά με τον νόμο του κατά Λόρεντς μετασχηματισμού των συντεταγμένων που συσχετίζει τις συντεταγμένες του ίδιου γεγονότος Ε σε δύο διαφορετικά συστήματα αναφοράς, π.χ. στο εργαστηριακό σύστημα (συντεταγμένες x, t) και στο σύστημα αναφοράς ενός πυραύλου που απομακρύνεται με μεγάλη ταχύτητα (συντεταγμένες x’, t’).
Εξαιτίας της ύπαρξης αυτού του νόμου, λέμε ότι οι συντεταγμένες παρέχουν μια συναλλοίωτη περιγραφή της απόστασης των γεγονότων στον χωρόχρονο, σε αντίθεση με το αναλλοίωτο μέτρο της απόστασης που παρέχει το διάστημα. Το δεύτερο συνθετικό του επιθέτου συναλλοίωτος δείχνει ότι οι συντεταγμένες μεταβάλλονται από το ένα σύστημα αναφοράς στο άλλο, ενώ το πρώτο συνθετικό φανερώνει μια συμφωνία στη μεταβολή των συντεταγμένων όλων των γεγονότων σύμφωνα με τον ίδιο νόμο.
* * *η [αμοιβαίος]1. το να συμβαίνει κάτι αμοιβαία, εναλλάξ, διαδοχικά, η ανταπόδοση, η εναλλαγή2. ισότητα στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, οργανισμούς ή κράτη.
Dictionary of Greek. 2013.